Планини

Истинската магия на България! 111 000 кв. Км и различни терени, пейзажи и климат. 39 планини, 30% от страната.

България се свързва предимно с красивите пясъчни плажни ивици и морето. Тя обаче може да предложи много повече на своите посетители. С площ от около 111 000 кв. км, тя разполага с голямо разнообразие от терени, пейзажи и климат, разнообразие, което е трудно да се види в други страни по света. Това е представено и в планинските вериги – всяка една от тях има своите специфики, уникална комбинация от релеф, пейзажи, климат, природа и местна култура. Затова планините в България са считани за изключително богатство на страната. На територията ѝ има цели 39 планини и те заемат 30% от нейната площ.

Планините заемат по-голямата част от южната и западната част на България и са изключително красиви със своята природа и спокойствие. Мнозина смятат, че истинският дух на българския народ може да се усети само в планината.

Българските планини са сравнително млади. Повечето принадлежат на геоложкия масив Балканиди, който е част от Алпо-Хималайската планинска верига. Последната се смята за най-младо формираната на земята, в последните 145 млн години, като процесът на формиране е приключил преди около 2 млн години. Но Балканидите не са единствената обособена геоложка структура, обуславяща релефа на България. Към тях се добавят Краищидите и Македоно-Тракийския планински масив.

Рила е най-високият планински масив на целия Балкански полуостров. Разположен е в югозападната част на България. От столицата на страната - София се намира на около 50 километра по права линия. Над 90 върха в Рила надвишават 2000 m н.в., докато 7 върха са над 2500 m н.в. Един от тях е Мусала, най-високият връх на Рила, а също и най-високият в страната и на Балканите - с надморска височина 2925 m. Величествени, гранитни хребети и ледени циркуси, много красиви потоци и над 150 дълбоки ледникови езера с лазурна вода, древни, горски гъсталаци и високи ливади - дивата природа тук е местообитание на рядка фауна и флора, затова в Рила са създадени два биосферни резервата под егидата на ЮНЕСКО. Именно тук се намират и изворите на едни от най-големите и пълноводни български реки: Искър, Марица и Места.

Най-източната част е най-високата в Рилския масив и именно тук се намира връх Мусала. В тази част се намира и Боровец – най-старият ски курорт в България. В централната част на планинската верига можете да видите много ледникови езера. Най-голямото от тях е Смрадливото езеро - това е и най-голямото ледниково езеро от този тип на целия Балкански полуостров. Туристическите атракции на северозападната част на Рила включват Седемте рилски езера. Според много хора това са най-красивите езера в цяла България - те радват със своята красота и величие. Водата, която тече между тях, създава очарователни малки водоскоци и водопади. В югозападната част на планинската верига се простира най-старият биосферен резерват Парангалица с 200-годишна смърчова гора. Тук също се намира един от най-важните национални символи на българите, отбелязващ съпротивата им срещу турското робство - Рилският манастир. Това е монументален паметник на българската култура и е един от най-ценните паметници на религиозната архитектура в България.

Пирин е втората по височина планина в България. Според някои името Пирин идва от славянския бог Перун, върховен владетел, бог на бури, гръмотевици и мълнии. Друга версия е, че етимологията на думата произлиза от тракийската дума „перинтос“, което означава "Скалиста планина". Разположена в югозападния край на България, близо до границата с Гърция, планинската верига вдъхновява с непокътнатата си природа, където високи върхове и зелени долини с ледникови езера, мощни иглолистни дървета и необичайно разнообразие на флората правят този район отличен подслон за много видове животни. Разнообразието на света на растенията с такива ендемични видове като българска ела и редкия и защитен еделвайс, е причина по-голямата част от планината да е под закрила. Тук се намират и едни от най-красивите езера в България.

Северната и централната част на веригата, много „алпийски“ на израз, доста често се посещават с цел преходи, а туристическата база със заслони много подпомагат тови вид туризъм. „Портата“ към масива е един от най-известните ски курорти в страната, Банско, чиито лифтове и склонове достигат 2600 м н.в. Най-високият връх на Пирин е Вихрен (2914 m н.в.), т.е. връх на ветровете. Нищо чудно, че освен скиори, планините привличат и парапланеристи.

Стара планина (още известна като Балкана) е основната планинска верига, която разделя България на северна и южна. Най-високият ѝ връх е Ботев (2376 m н.в.) и се простира от запад до Черноморието. Гранитите, гнайсите и варовиците образуват смес от скали, които са уникални и трудно може да не се признае очарованието и красотата им. Понякога сурови и недостъпни, а понякога просто приканващи да тръгнете по маркираните (или не) маршрути. Пеша, а все по-често и с колело или пък бягайки. Един от трите национални парка в България, Национален парк Централен Балкан, е разположен в централните части на Стара планина.

По билото на Стара планина върви и уникалният маршрут „Ком-Емине“, който е най-дългият маркиран пешеходен туристически маршрут в България с дължина около 650 км. Крайните точки на маршрута са връх Ком на запад, в непосредствена близост до границата със Сърбия, и нос Емине на Черно море, най-източната точка на Стара планина. Трасето му съвпада с финалната отсечка на европейския туристически маршрут E3, който свързва Атлантическия океан с Черно море. Всяко лято стотици ентусиасти се впускат в това епично пешеходно пътешествие, за да „достигнат морето пеша“. Отнема от 17 до 25 дни, за да стигнете до морето и се счита за вид поклонение в планината.

Стара планина е известна с най-тежкото време сред планините в страната. Това се определя от ролята ѝ на естествена бариера между студения континентален климат на север и по-мекия климат на Южна България, докоснат от средиземноморските въздушни маси. Резултатът е силни ветрове, бури и валежи през лятото и снежни виелици през зимата.

Родопите са най-голямата планинска верига в страната. Те са считани за най-живописната планина в България, както и за най-мистичната. Не много висока, главно варовикова планина, която „пресича“ границата с Гърция, със склонове, покрити с гори, но също така предназначени за лозарство и тютюнопроизводство. Намиращите се там карстови феномени благоприятстват за изключителната красота на пейзажа. Необичайните скални образувания, проломи и пещери привличат туристите. Минералните извори също са атракция на този регион. До най-високия връх на планината, Голям Перелик (2191 м), не може да се стигне, тъй като на върха има военна база.

Едно от най-големите богатства на Родопите са хората, живеещи там. Изключително интересни за общуване, тъй като там все още могат да се видят запазени голяма част от традициите и обичаите. Пампорово е един от най-известните зимни курорти в Югоизточна Европа. Заслужава си да се посетят пещерата Дяволското гърло, свързана с легендите за Орфей и Евридика, и Ягодинската пещера, Чудните мостове, Триградското ждрело и Орлово око, тракийските светилища Белинташ и Перперикон, каменните гъби и дяволския мост, селата Гела и Широка Лъка.

Само малка част от планинската верига Странджа се намира на територията на България, по-голямата част остава от турска страна. Ниските, слънчеви хълмове, между които в долините се вият реки, изглеждат особено красиви през пролетта и есента. Странджа е малко населена и поради това е запазила своя естествен характер и специфичен фолклор. В този район е създаден природен парк „Странджа“ през 1995 г. в българската част на масива и той е най-голямата защитена зона в България, обхваща 1161 км2, или около 1% от общата територия на България, като са защитени уникални видове фауна и флора. Климатът на района е значително повлиян от Черно море.

Странджа е район с голяма концентрация на руини на тракийски светилища и жертвени олтари, долмени и други археологически предмети. Като част от българската култура и история, планината има редица интересни явления, които си заслужава да се видят, включително ритуала, известен като нестинарство - танцуване с боси крака върху жарава, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

България е благословена с прелестна природа и невероятни планини. Стотици са местата, които можете да посетите. За да усетите истинската магия на България, задължително трябва да посетите нейните планини. Всяка една от тях ще ви отведе на пътешествие в дебрите на природата и ще ви зареди с енергия и незабравими емоции.

 

Този сайт използва бисквитки, за да предоставя услуги на най-високо ниво. Ако не сте съгласни да съхранявате бисквитки на вашето устройство, коригирайте настройките на браузъра си.
ОК