Приморско

Град Приморско е голям Черноморски курорт и притежава превъзходни качества за почивка на море в съчетание с много забавления. Местоположението му в близост до резерват Ропотамо и древното светилище Бегликташ предоставя изобилие от възможности за разходки сред природата и посещение на исторически паметници. Градът се харесва на туристите и заради фолклорните фестивали които се провеждат тук летата. Мястото предлага най-различни атракции, които го правят подходящо, както за спокойна семейна почивка, така и за престой с активен нощен живот с множество партита и забава.Градът отстои на 50 км южно от Бургас, 18 км южно от Созопол и 15 км северно от Царево. Има редовни автобуси до съседните курорти, както и автобус до стoлицата. Приморско предлага богат избор като места за настаняване – хотели, къщи за гости, апартаменти под наем, малки семейни хотели, квартири, вили и бунгала – легловата база е над 500 000 места. За удовлетворяване на всеки вкус тук има и множество ресторанти, заведения за бързо хранене, механи, бистра, пицарии, барове и дискотеки. За развлечение на туристите, тук се предлагат много атракции, сред които  разходка с лодка по река Ропотамо, аквапарк, водни ски, сърф, джетове, разходки с яхта, полети с малки спортни самолети от летището в Приморско и др. Плажовете на Приморско
Те са едни от най-дългите по родното Черноморие, като общата им дължина е 5 км , а широчината им достига 100 м. Плажовете са два – северен в залива Стамополу и южен в Дяволския залив.
Северен плаж
Дължината на северния плаж е 2,5 км, а бистрите му води и чисти, златисти пясъци привличат хиляди туристи всяко лято. Зад него са пясъчните дюни Стамополу обявени за природна забележителност и част от резерват Ропотамо. Височината им достига 3-4 м, а по тях виреят редки пясъчни растения . Зад плажа се намира блатото Стамополу, което е дало името на плажа. От гръцки думата „στόμα“ (стома) означава уста. Това е свързано с подводния извор, който е на дъното на блатото и го свързва с морето.  Подобно на уста, той всмуква морска вода и я влива в блатото, като по този начин непрекъснато го опреснява.
В най северната част на плажа се намира сградата на бившата резиденция от социалистическо време „Перла“. Към настоящия момент е неизползваема. Участъкът от ивицата затворен от двата вълнолома, се нарича плаж „Малката Перла“. Зад плажа има поляни и гора и идеята да се къмпингува на тях изглежда привлекателна за някои туристи. За съжаление, това не е разрешено и дръзналите да разпънат палатката могат да отнесат глоби. Южен плаж
От южната страна на Приморско се намира плаж  „Дяволския залив“, дълъг 2,4 км и достигащ до Международен Младежки Център Приморско (ММЦ). Неговите дадености са не по-малко привлекателни спрямо плаж „Стамополу“ и също е много харесвано място за плажуване. . Предпочитащите бунгала, като място за настаняване могат да наемат такива зад плажа, около ММЦ.

Името „Дяволски залив“ не бива да се тълкува като лошо знамение, свързано е с Дяволското блато, което се намира наблизо. Тъй като от неговата площ само  1 дка е вода, а останалато са тресавища и тръстики, то в тях би могъл да се оправи само Дявола, както са обичали да казват местните в миналото.

Заради блатото, така е наречена и реката, чието устие се намира тук. Прекосява се със специално направения за това малък пешеходен мост. Именно тази Дяволска река има ключова роля в старото наименование на Приморско. В миналото мостът е бил дървен, част от важния крайбрежен път свързващ Анхиало и Созопол с Цариград. От създаването си през 1879 г. си до 1934 г. Приморско се е наричало Кюприя , което в превод от турски köprü (кюпрю) означава мост.

Този сайт използва бисквитки, за да предоставя услуги на най-високо ниво. Ако не сте съгласни да съхранявате бисквитки на вашето устройство, коригирайте настройките на браузъра си.
ОК