Разположена на юг от Стара планина, ограничена от Черно море на изток и Гърция на юг, тракийската долина на България се счита от много историци за един от най-старите региони на винопроизводството в света. Историческите и археологически проучвания доказват вярването, че гроздето първо е било култивирано и произведено на територията на днешна България. Доказателствата могат да бъдат проследени до траките преди 7000 години. Низините имат мек климат, подвижни хълмове и морско влияние, които осигуряват перфектна среда за отглеждане на грозде. Има над 40 български местни сортове грозде. Най-популярни са Mavrud, Rubin, Pamid, Ruen, Cherven Misket, Melnik, Gamza, Gergana, Tamianka.
Съвременна България постепенно намира своята идентичност като модерна нация за производство на вино, откривайки нови тероари, гроздови сортове и стилове. Непрекъснато се осъществява постоянен процес на установяване на определен „български“ винен стил, като в същото време се избира надеждни, продаваеми сортове грозде като Каберне Совиньон, Мерло, Сира, Шардоне, Рислинг, Совиньон Блан и Мускат.
Като винена страна България е географски разделена на пет региона за производство на вино. Всеки от тях има свои специфични характеристики.
Съвременна България постепенно намира своята идентичност като модерна нация за производство на вино, откривайки нови тероари, гроздови сортове и стилове. Непрекъснато се осъществява постоянен процес на установяване на определен „български“ винен стил, като в същото време се избира надеждни, продаваеми сортове грозде като Каберне Совиньон, Мерло, Сира, Шардоне, Рислинг, Совиньон Блан и Мускат.
Като винена страна България е географски разделена на пет региона за производство на вино. Всеки от тях има свои специфични характеристики.
Най-важните от тях са:
ДУНАВСКА РАВНИНА
Севернобългарският район се характеризира с умерено-континентален климат с горещо лято и голямо количество слънчеви дни. Обхваща централната и западната част на Дунавската равнина, южния бряг на Дунав и прилежащите му райони. Разпространени са сортовете Мускат Отонел, Гъмза, Каберне Совиньон, Мерло, Шардоне, Алиготе, Памид и други. Тук се произвеждат качествени бели сухи вина, естествено-пенливи вина по класическата технология и качествени червени вина, които се характеризират с богат плодов аромат и свеж вкус.
ТРАКИЙСКА НИЗИНА
В Южнобългарския район климатът е умерено-континентален с добро разпределение на валежите през целия вегетационен период. Включва централните части на Тракийската низина и части от Сакар. В този район са Концентрирани повечето от червените сортове грозде. Отглеждат се Мавруд, Мерло, Каберне Совиньон, Червен мискет, Памид и други. Климатичните условия на района, защитен от остри северни ветрове, благоприятства получаването на разкошни богати, плътни, запомнящи се червени качествени вина от сортовете Каберне Совиньон и Мавруд. Вината от типично местния сорт Мавруд се ценят особено много, защото съчетават аромата и вкуса на червени дребни плодове, подправки и треви.
В България 14 февруари е Ден на лозарите и винопроизводителите: Ден на Свети Трифон.
Свети Трифон Зарезан е покровител на лозарите и винопроизводителите. Всяка година на 14 февруари българите отдават почит на Свети Трифон, като участват в празници на виното в села, винарни и лозя в цялата страна.
Севернобългарският район се характеризира с умерено-континентален климат с горещо лято и голямо количество слънчеви дни. Обхваща централната и западната част на Дунавската равнина, южния бряг на Дунав и прилежащите му райони. Разпространени са сортовете Мускат Отонел, Гъмза, Каберне Совиньон, Мерло, Шардоне, Алиготе, Памид и други. Тук се произвеждат качествени бели сухи вина, естествено-пенливи вина по класическата технология и качествени червени вина, които се характеризират с богат плодов аромат и свеж вкус.
ТРАКИЙСКА НИЗИНА
В Южнобългарския район климатът е умерено-континентален с добро разпределение на валежите през целия вегетационен период. Включва централните части на Тракийската низина и части от Сакар. В този район са Концентрирани повечето от червените сортове грозде. Отглеждат се Мавруд, Мерло, Каберне Совиньон, Червен мискет, Памид и други. Климатичните условия на района, защитен от остри северни ветрове, благоприятства получаването на разкошни богати, плътни, запомнящи се червени качествени вина от сортовете Каберне Совиньон и Мавруд. Вината от типично местния сорт Мавруд се ценят особено много, защото съчетават аромата и вкуса на червени дребни плодове, подправки и треви.
В България 14 февруари е Ден на лозарите и винопроизводителите: Ден на Свети Трифон.
Свети Трифон Зарезан е покровител на лозарите и винопроизводителите. Всяка година на 14 февруари българите отдават почит на Свети Трифон, като участват в празници на виното в села, винарни и лозя в цялата страна.