Поморие е очарователна туристическа дестинация, разположена на българското крайбрежие, на 18 км от Бургас. Градът е разположен на много удобно място на брега на Черно море - само на 8 км от летището и на 19 км от курорта Слънчев бряг. Интересното местоположение на града е специфичен пейзажен акцент не само за Бургаския залив, но и за цялото западно Черноморие. Съчетанието на застрояване и природни условия е много силно изразено, особено в стария град. Плажът се превръща в улица Krajbrzeżna. Хотел "Поморие" и Летният театър са построени върху крайбрежните скали и са наклонени към морето. Крайбрежната алея минава по линията на морския прилив. Морето ни съпътства през цялото време, то се вижда, когато се разхождаме по улиците и булеварда на Яворов и от прозорците на сградите. Влиянието на морето определя и климатичните условия в курорта. Те се характеризират с мека зима, дълга, суха и приятна есен и лято с не много високи средни температури, което позволява на туристите да останат по-дълго на плажа. Летните горещини се понасят по-добре благодарение на морския бриз, който редува навлизане и излизане от морето, освежавайки въздуха в града. Относителната влажност на въздуха в Поморие е 79%.

Градът е много популярен сред туристите от цял свят благодарение на добре развитите места за настаняване и хранене, както и на широката гама от развлечения, които се предлагат в него. Градът е популярен сред туристите и поради удобното си местоположение - той е чудесна отправна точка към други дестинации в България, като Несебър и Созопол.

Поморие е и основен център за лечение и рехабилитация. Поморийската кал, която се намира там, е подходяща за лечение на ревматизъм и кожни заболявания. Много български туристи, вместо да отидат на плаж, се насочват направо към хотела в Поморие, където с удоволствие се отдават на кални бани или лечебни масажи.
Хиляди посетители от страната и чужбина целогодишно възстановяват здравето си в СПА центъра и курорта, възползвайки се от лечебните свойства на прочутата поморийска кал, а градът отдавна се е превърнал в предпочитан лечебен център. Тук се лекуват заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, псориазис и други кожни заболявания, заболявания на долните и горните дихателни пътища, гинекологични заболявания и др.

Целият регион обаче е известен с дългогодишната си традиция във винопроизводството и производството на домашно приготвени спиртни напитки - ракия и коняк, както и с многобройните си фестивали и празници, в чието организиране се включват цели градове. Един от най-популярните от тях е "Дните на Яворов", който е съпроводен с танци, фолклорни изложби и изпълнения на музикални групи.
Поморие е дом и на пясъчни плажове, синьо море, очарователни кафенета, пълни дискотеки и кръчми, както и на древни паметници. Всеки, който реши да посети този очарователен град, със сигурност ще намери нещо за себе си - любителите на мързелуването върху златистия пясък на плажовете могат да се скрият в някой от очарователните заливи на крайбрежието, любителите на нощния живот ще се забавляват в добра компания в някое от крайбрежните заведения, а привържениците на активния отдих ще могат да практикуват водни и плажни спортове. Плажовете на Поморие са ниски, пясъчни и плитки, така че могат да бъдат идеално място за семейна почивка - безопасно място за водни лудории за най-малките.

Многобройните паметници, концентрирани в селото, свидетелстват за бурната и богата история на региона. Най-старите от тях датират от IV и V в. пр. - Хр. от времето, когато градът все още е бил гръцка колония. През следващите векове градът преживява нападения от римляни, византийци, кръстоносци и турци. Едва след освобождението на България от турско робство градът се превръща във важен туристически и търговски център. Сред най-известните паметници на Поморие са църквата "Света Богородица", живописно разположена в парк в центъра на града, средновековният манастир "Свети Георги" с богата колекция от икони, ислямски джамии и православни църкви, както и известната тракийска могила. Истинско бижу в по-старата и по-красива част на града, с виждащи се тук-там дървени къщи и калдъръмени улички, е църквата Преображение Христово (Preobrazhenie Christovo).

Апартхотели в този град

Pomorie Bay
Поморие

Pomorie Bay

Комплексът Поморийски залив е идеалното място за тези, които търсят спокойствие и красиви плажове, но същевременно искат да имат лесен достъп до удоволствията на българския градски живот. Това е място, където можете наистина да се отпуснете и да се насладите на българското слънце.
80м
разстояние от плажа
100м
разстояние от паркинга
20м
разстояние от ресторанта
50м
разстояние от супермаркета
от 55лв/ ден
ВИЖ 1 АПАРТАМЕНТ
Този сайт използва бисквитки, за да предоставя услуги на най-високо ниво. Ако не сте съгласни да съхранявате бисквитки на вашето устройство, коригирайте настройките на браузъра си.
ОК